Snabba fakta och intressanta detaljer: Oasis of the Seas

oasis

Fotot här ovanför visar en modell av Oasis of the Seas som ställdes ut på världens största kryssningsmässa i Miami i våras. Det tyska företaget IB Modellen har byggt kopian av Royal Caribbeans bjässe i skalan 1:100. Den är 3.61 meter lång, en halv meter bred och  väger 600 kilo. Kostnad: runt 1.4 miljoner kronor.

Man behöver inte tvivla på att proportionerna på det riktiga fartyget är häpnadsväckande. I helgen passerade hon Danmark på sin färd från varvet i Finland till Karibien. Här kommer några fakta som kanske intresserar dig:

• Mer än 480 mil elektrisk kabel har använts ombord på fartyget. Tänk på det. Det är tillräckligt med kabel för att det skulle kunna räcka från de sydligaste delarna av Europa till de nordligaste!

• Central Park kommer att innehålla mer än 12 000 plantor – och heltidsanställda trädgårdsmästare kommer att ge guidade turer.

• Den så kallade AquaTheater Pool är nästan 5.5 meter djup och är den största poolen någonsin ombord på ett fartyg.

• Hissen Rising Tide tar ungefär sex minuter på sig från Royal Promenade på däck fem till Central Park på däck åtta (eller tvärtom).

Oasis mäter 225 282 bruttoton (kom ihåg: fartyg mäter, de väger inte).

• Hon erbjuder plats för minst 5 400 passagerare. Den siffran ökar till 6 296 när alla fartygets sängar är upptagna – plus mer än 2 000 besättningsmedlemmar.

• Ombord på Oasis finns den första karusellen till sjöss, liksom den första Coach-butiken ombord på ett fartyg (butiken säljer högklassiga lädervaror).

• Det finns 24 restauranger och 37 barer ombord.

Oasis of the Seas så kallade Royal Promenade är två gånger så bred som motsvarigheterna ombord på fartygen i Freedom- och Voyagerklasserna. Idén till Royal Caribbeans första Royal Promenade hämtades faktiskt från östersjörederiet Silja Line, som har två fartyg med gågata i mitten.

• Passagerare ombord på Oasis of the Seas kan reservera sina platser till shower ombord innan de lämnat land – eller, när de väl är ombord, via TV:n i hytten eller i det så kallade Box Office som finns på Royal Promenade.

• TV-apparaterna i hytterna är true-HD.

• För att hålla koll på passagerarflödena använder man sig av teknik som gör det möjligt för passagerarna att hålla ett öga på antalet besökare i de olika restaurangerna – via TV:n eller på displayer som finns utplacerade på fartyget.

• Man behöver inte ta på sig flytvästen i samband med säkerhetsövningen, och det förekommer inget passagerarupprop för att kontrollera att alla är närvarande. Flytvästarna förvaras faktiskt vid de olika säkerhetsstationerna och inte i hytterna.

• Via någonting som heter Photo Finder integreras det foto som togs av dig när du checkade in med foton som tas ombord. Det innebär ett slut på letandet efter just dina foton när du står vid fotoavdelningen ombord. I särskilda automater är det möjligt att använda hyttnyckeln för att se alla foton som tagits av just dig under en kryssning.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Our latest articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *