Avgångshamn: Santiago

intro_vineyard

Santiago: Hamnen med vingårdarna inpå knuten

På en smal remsa land utmed Sydamerikas västkust ligger Chile utsträckt. Från den sydligaste punkten vid Kap Horn till den nordliga gränsen mot Peru är det ungefär 435 mil. De majestätiska Anderna och Stilla Havet flankerar landets västra och östra gränser, med Chile inklämt däremellan. I genomsnitt är landet bara 177 kilometer brett. Det innebär att var du än befinner dig tar det nästan aldrig mer än 90 minuter att köra till Anderna eller till havet.

Din kryssning kommer troligtvis att låta dig se en bra bit av södra Chiles kustlinje, inklusive landets vackra fjordar och glaciärer, medan du är på väg till eller från Valparaiso. Valparaiso är Chiles viktigaste kryssningshamn. Men för att verkligen lära känna Chile är det nästan nödvändigt att tillbringa lite tid med fötterna på backen. Särskilt i centrala Chile, där huvudstaden Santiago ligger och där det Medelhavsliknande klimatet gör att badstränderna är trevliga och vinerna goda.

Du kommer troligtvis att finna att Chile är dyrare än Buenos Aires. Vi kunde konstatera att priser för mat, boende och transport är ungefär liknande de man kan få betala i Centraleuropa. Du kommer förmodligen också att finna att chilenare kan vara mer reserverade än argentinarna. Eller som en Chilensk guide berättade för oss: ”Vi är Sydamerikas engelsmän.”

Påbörja din resa i Valparaiso om du anländer med fartyg, eller i Santiago om du anländer med flyg. Med bil tar det knappt 90 minuter att ta sig mellan de två städerna, och vägstandarden är bra. För att få en bra bild av Chile bör du planera in tre eller fyra nätter i anslutning till din kryssning.

Vina del Mar

Vi gick av fartyget i Valparaiso efter en tvåveckors kryssning runt Kap Horn. Det tog 15 minuter för oss att ta oss till Vina del Mar. De två städerna ligger så nära varandra att det knappt märks när man åker från den ena till den andra. Ändå är de väldigt olika varandra. Tänk dig Valparaiso som hamnstaden och Vina del Mar som semesterorten.

Du vill förmodligen se båda städerna, men gör dig först av med ditt bagage på ditt hotell. Ett bra val kan vara Hotel del Mar, som är ett femstjärnigt hotell som erbjuder havsutsikt.

Utan tvekan kommer du att ha ”sjöben” efter din långa kryssning. Nu är det dags att komma tillbaka på jorden igen. Ta dig till stranden, där du exempelvis kan börja med att ta en glass. Fortsätt att gå längs stranden, och när du tröttnar på att gå i en riktning, gå upp ett kvarter eller så från havet och gå tillbaka till din utgångspunkt. Stranden är den verkliga höjdpunkten här, så slappna av.

Valparaiso

På eftermiddagen kan du hoppa på en guidad tur av Valparaiso. Det tar ungefär 2.5 timmar. Staden grundades 1536, och var en betydelsefull internationell hamn innan Panamakanalen öppnades. Staden har förlorat en del av sin forna glans, men har kvar en stor del av sin charm.

Även om bara ett fåtal av stadens ursprungliga byggnader klarade sig undan den fruktansvärda jordbävningen som skakade staden 1906 har delar av centrum utsetts till världsarv av UNESCO. Vi uppskattade särskilt blandningen av stora, herrgårdsliknande byggnader, tyskinfluerad arkitektur, färgglada skjul, affärer och parker. Vi besökte La Sebastiana, ett av nobelprisvinnaren Pablo Nerudas museer. Även om du inte vet någonting om poeten sedan tidigare (vi erkänner att vi inte gjorde det) är huset väl värt ett besök på grund av sin fantastiska arkitektur och sina samlingar.

paseo de 21 mayo

Valparaiso är byggt på 42 kullar, vilket gör att de krokiga och backiga gatorna påminner om San Francisco i USA. Det bästa sättet att ta sig fram är att åka med bil och/eller att gå så mycket som möjligt. Du kommer att få möjlighet att förflytta dig vertikalt i stadens nätverk av ascensores, eller bergbanor. Många av dem är väldigt gamla. Hoppa på den mest välkända bergbanan från eller till Paseo 21 de Mayo. Belägen högt över hamnen erbjuder platsen fantastiska vyer över staden och bukten.

Efter stadsturen kan du återvända till ditt hotell för att slappna av innan det är dags för middag. Det är inga problem att hitta en bra restaurang i Vina del Mars trendiga restaurangdistrikt, som ligger inte långt från stranden.

Mot vingårdarna

Ett alternativ är att tillbringa ett par dagar innan eller efter kryssningen med utflykter till Anderna, till Påskön (fem timmar med flyg från Santiago) eller till Machu Picchu i Peru. Men det vi kände till av Chile hemifrån var chilenska viner, så vi bestämde oss för att lära känna landet bättre genom att besöka vingårdar.

chilean wine

Vi åkte med DMC Chile, den arrangör som hanterar runt 75 procent av alla kryssningsrelaterade turer i Chile. När vi lämnade Vina del Mar var vårt första stopp William Cole Winery. Vingården är belägen i Casablancaregionen, inte mer än 30 minuter från Vina del Mar, och är främst känd för vita viner som Sauvignon Blanc. Närheten till Stilla Havet gör att klimatet är bättre för vita druvor än för röda.

När det var dags att prova röda viner styrde vår chaufför (ja, du behöver en chaufför om du ska prova vin) kosan mot Santa Cruz. Under tvåtimmarsresan från Santiago passerade vi vidsträckta fält med vinrankor och fruktträd, familjeägda gårdar och bodegor. Santa Cruz är en liten stad som inte gör så mycket väsen av sig men som ligger idealiskt placerad för den som är intresserad av vin – omgiven som den är av vingårdar.

På vägen stannade vi till för lunch på Hacienda Las Lengues. Den här 450-åriga gården är både gård och museum i ett, och erbjuder också boende och gourmetrestaurang. De gamla gårdshusen, byggda mot slutet av 1500-talet, har omsorgsfullt restaurerats och återställts. Efter lunchen, då vi provsmakade gårdens egna Grand Reserve Merlot, fortsatte vi i 30 till 45 minuter till Hotel Santa Cruz, där vi lastade av vår packning innan vi tog sikte på Montes Estate Winery. Gården har vunnit flera priser för sina rödviner.

Nästa morgon bjöd på besök på en hel rad olika vingårdar, då vi besökte Bisquertt Winery, vars Casa La Joya Merlot Reserve 2000 utsågs till världens bästa Merlot vid International Wine & Spirit Competition i London år 2002. Efteråt besökte vi både MontGras Winery och Viu Manent. På Viu Manent åt vi en gourmetlunch på gårdens restaurang, innan vi åkte till själva vingården med häst och vagn och provsmakade vin direkt från tunnorna.

Santiago

Efter två dagar med vinprovning återvände vi till Chiles huvudstad. Väl där tog vi en linbana som tog oss till toppen av Cerro San Cristobal. Höjden är belägen 300 meter över staden, och utsikten är hänförande. Den skulle ha varit ännu bättre om det inte varit för smoggen. En klar vår- eller vintermorgon måste utsikten vara enastående, med de majestätiska snötäckta Anderna väl synliga.

santiago city center

Efteråt återvände vi till vårt hotell för att gå en guidad tur av staden (tre timmar) för att se de största sevärdheterna. De inkluderar bland annat La Moneda, presidentpalatset där Augusto Pinochet en gång ledde den kupp som resulterade i Chiles sjuttonåriga militärregim. Vår guide berättade för oss att diktaturen fick ett slut 1990, då Chile blev en marknadsekonomi. Det transformerade huvudstaden. Under vår promenad igenom staden såg vi slående kontraster som tycktes tyda på att Santiago fortfarande kämpar med att omfamna framtiden samtidigt som man bevarar sin historia. Vid torget Plaza de Armas, exempelvis, ligger en ny skyskrapa byggd i glas granne med en 1700-talskatedral och andra koloniala byggnader.

För att vi verkligen skulle kunna känna Santiagos puls tog vår guide med oss till de gågator som genomkorsar stadens centrum (Paseo Ahumada och Paseo Huérfanos). Gatorna, fulla av liv och aktivitet, kantades av affärer och caféer.

Att ta sig runt i huvudstaden är enkelt, tack vare tunnelbanan. Vi åkte till Providenciaområdet, till Vitacura och till Las Condes, där fashionabla affärer, klubbar och restauranger finns i sådant överflöd att området i folkmun går under namnet ”Sanhattan.”

Innan du åker hem, passa på att köpa med dig ett par flaskor vin. De kommer att väcka minnen till liv när du ser tillbaka på din resa till Chile.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Our latest articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

x Logo: Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security